Blogg

På vandring i Skuleskogen

2019-06-12 12:27 | 0 kommentarer

20190608_095418 

Förra helgen drog vi iväg på en tripp med husvagnen till Friluftsbyn i Skuleberget. Vi hade som mål att vandra en dagstur med hundarna och ryggsäcken packad med god mat och kaffe förstås. Vandringsleden startar precis vid campingen och går sedan i en slingrande stig genom skog, över berg och i varierande teräng. Naturreservat och kopplad hund var det som gällde så klart.  Filmade några avsnitt....

 

 

Här kan man se olika delar av turen och hur underlaget varieras. Vi fick njuta av hela fält med blommande liljekonvaljer och delvis mycket karg skog som klamrar sig fast på de branta sluttningarna. 

20190608_102648 

Det var en varm dag, som tur var fanns det på sina ställen små vattenfyllda skrevor där hundarna fick svalka sig. Väl uppe efter 2,5 km brant stigning kom vi upp till toppstugan. Där vilade vi en god stund med hundarna i skuggan och god medhavd matsäck. Det finns servering i toppstugan som var öppen över lunchtid, men det är ju gott med eget fika! Trodde inte våra ögon då vi mitt i fikapausen ser en grupp människor närma sig och med sig hade de en Schappe flicka! Hon kom ifrån kennel Tibir.

Troligen har det aldrig vairt så många Schapendoes samtidigt på Skulebergets topp  

20190608_115238 

20190608_115327 

Efter att ha samlat kraft och mod så bar det av på leden som går utmed bergets baksida (dålig på vädersträck som jag är men tror det är norra sidan) det lev en 8km tur nerför berget som ibland var brant och lite tidskrävande. vi passerade en markering med texten "Det här är världens högsta kustlinje 286 meter över havet" lite häftigt tycker jag. Under vandringen neråt fick vi även se en orm!!! som tur var såg vi den innan hundarna kom i närheten. Vet inte om det var en snok eller en huggorm. Den var väldigt mörk nästan helt svart men jag tyckte det såg ut som sicksack mönster på ryggen men....... - jag är inte helt säker.

Det var en fantastiskt fin tur som jag verkligen kan rekomendera!


En vanlig dag hos oss

2019-06-03 09:15 | 0 kommentarer

20190529_101750 

Så här ser det ut i Aspeå om dagarna! Matte som sitter med kaffekoppen vid datorn och tre Schapendoes flickor som uttråkade ligger och väntar på aktivitet!

NEJ så var inte fallet faktiskt, vi hade varit på cyckeltur ca 7,5 km och hundarna vilade och var väldigt belåtna.  Dock lite nedstämda eftersom de inte fick något fika!!

Cyckelturen gick till största delen på grusväg/gammal skogsbilväg. Ca 3 km av turen lät jag hundarna springa lösa, man får vara försiktig denna tid då det ju faktiskt råder koppeltvång. Under tiden 1:a Mars till 20 Augusti måste du hålla extra uppsikt på din hund när ni är ute i naturen. I Paragraf 16 i lagen om tillsyn över hundar och katter står att hundar skall hindras från att springa lösa i marker där det finns vilda djur.

För oss blir det 2-3 cyckelturer i veckan, för att hålla hundarna i god kondition. Vi varvar med långa promenader i skogen och periodvis träning i någon form. Det handlar ofta om spår, lite lydnadsträning men även vardagsträning. Det kan innebära att man får ligga upp bunden en stund i olika miljöer eller att följa med på olika aktiviteter.

20190403_101010  20190403_090535 

Här ser man tydligt att de är olika, Oda som direkt rullar ihop sig till en boll och passar på att vila en stund. Diva avvaktar och håller en vakande blick på vad som sker omkring oss.

20190403_090539  20190403_091849 

Så kommer vi till Dora som inte är så erfaren då. Här har hon lite svårt att koppla av, det tog en lång stund innan hon kunde lägga sig ner och vara lite avslappnad. Matte tvättade bilen och hundarna fick finna sig i att bara ligga och se på. 

  

Här kommer gänget gående hem från en längre promenad i skogen! Vårt focus senaste tiden har till största delen gått ut på komunikation och att förbättra våra signaler till varandra. 

Att visa vägen och vara en trygg ledare för tre olika individer är inte alltid så enkelt då de alla har olika triggers som får dem att komma upp i aktivitet! 

 

Här kommer det en kort film på en mysig stund på golvet. Jag hade kammat alla tre flickor på magen och insida av benen efter en skogspromenad, det följer med en hel del småkvistar som sätter sig i pälsen. Oda som inte riktigt nöjer sig med en snabb genomkamning av det enklare slaget vägrade stiga upp när jag var klar, hon lade bara till sig bekvämare och tittade uppfodrande på mig. Hon vann och jag kammade vidare en god stund, det är ju faktiskt väldigt avkopplande att sitta och `pillra`med den långa pälsen! Till sist bestämmer hon sig för att det räcker för denna gång! ( Hur var det nu med ledarskapet??) Har hittills inte hittat mer än en fästing i år, den satt i Doras ögonvrå. Provade ett tips jag sett på "facebok" att droppa lite coccos olja i nacken på jycken! Men .... jag har inte hittat någon fler fästing men fick rätt tovig päls i området i nacken på hundarna så ...jag vet inte om jag gör det någon fler gång!!!

20190402_201145 

Vi slutar som vi började

 


En duktig liten hund!

2019-05-20 15:13

Det här är Almbackens Fantino Medina!

Hon har varit och gjort anlagstest i viltspår i söndags. Dora som hon så klart kallas gjorde en väldigt fin insats och blev vald till dagens bästa anlagshund av fem deltagare. Det var SSRK Umeåsektion som höll sitt årliga vårprov i Bjenberg. I anlagsklassen deltog en Engelsk springerspanniel, en labrador retriver, en vit herdehund och en Golden retriver och så Dora yngst av alla i klassen med sina femton månader. Det blev godkänt resultat för fyra av hundarna men Dora segrade och valdes till domarnas favorit för dagen!

Viltspår Dora 

Domarens komentar på protokollet lyder; Ung tik som arbetar noggrant i ett fint tempo. Ringar 3 gånger i andra vinkeln men löser problemet helt själv. Gör i dag ett mycket väl godkänt arbete.

Den andra vinkeln låg i en slänt och spåret kom nerifrån, precis vid krönet av slänten vinklade spåret av och vind och torra markförhållanden gjorde att det var svårt för henne. Hon fick ta om tre gånger innan hon helt säkert fortsatte med bestämda steg. Där var även rester av en uppäten fågel samt en grop av vad dommaren trodde var en brunstgrop från i höstas. Jag är så stolt över lilla Dora som gjorde ett mycket fint jobb!

Det här är ju en repris från förra årets vårprov! Då var det mamma Oda som vann tävlingen, de arbetar så lika dessa två. En eloge till arrangörerna för dagen. Ett dignande prisbord som blev väldigt uppskattat av oss tävlande. Bland Doras priser så var det bla. ett presentkort på gratis vaccinering hos Vettris/Umanveterinären.

Diva deltog även hon men det gick inte så bra för henne. Hon som tävlar i öppen klass med spår som legat sedan kl 17.30 dagen före. Spår upptaget var satt precis över en asfalterad avstickande väg rutan låg ett par meter på in på varje sida av vägen. Hon startade fint och arbetade sig igenom rutan och kollade först bakspåret därifrån spårläggaren startat och jobbde sig sedan tillbaka och gjorde ett fint upptag. Efter ca 150 meter övergick spåret  över ett soligt hygge, Värmen var tryckande, Diva lämnade spåret och drog iväg mot en svalkande pöl med svart men svalt vatten! Sedan var det stopp hon ville inte fortsätta. Jag bad dommaren stryka oss men han ville ändå ge henne chansen att hitta slutet. Vi blev påvisade spåret en bit strax innan klöven men hon var tyvärr inte med på noterna där heller. Det var mycket varmt och torrt i hennes spår vi var bara ett av flera ekipage som misslyckades.

 

 


En intressant dag helt i min smak!

2019-05-12 19:23 | 0 kommentarer

 

Ett Glatt gäng unghundar som precis genomfört BPH -Beteende och Personlighetstest på Strandvallens hundskola i Nordmaling. Så roligt att så många hade möjlighet att delta, till och med Loke som bor i Saltsjö-Bo var med oss! Man undrar förståss om kullsyskonen känner igen varandra och det fick vi svar på genast! Så glada och energiska de blev direkt de såg och kände doften av varandra. 

Fina resultat visade testet. Som provledaren sa "-en grupp glada och sociala individer med mycket energi och trygga med alla tassar på jorden!"  Så intressant för oss att se flera av "valparna" samma dag och bilda oss en uppfattning om hur de har utvecklats och håller på att ta form som riktigt trevliga individer.

20190511_120252 20190511_120335 

Sån tur med vädret vi hade, sol och förståss lite kalla vindar från havet men då man tittar ut i dag när det har varit hällregn från tidig morgon till sena kvällen så får vi verkligen vara glada. Efter att alla fått sitt protokoll och fina BPH rosett så styrde vi kosan hem till oss för en lättare lunch och möjlighet för hundarna att umgås på inhägnad tomt. En höjdpunkt var det även att Malva som bytt ägare i vinter kom med sin nya matte och husse för att vara med i gemenskapen. Hundprat allmänt och lite vardagliga tips han vi utbyta mellan varandra.

Tack så mycket alla som deltog!  Och Grattis till genomfört BPH

På eftermiddagen var det även andra Schappar som deltog i BPH som kvistade förbi på en kopp kaffe efteråt, så hela dagen var fylld med hundaktiviteter. Tack för besöket Rigmor och Micke från Sollefteå med hundar från Sagolands kennel. (Divas syskonbarn) 

 


Nu är vi igång och spårar!

2019-05-02 19:39 | 0 kommentarer

I dag fick Dora sitt första viltspår efter vinteruppehållet. Hon visade stort intresse för sin uppgift men var lite fundersam över den släpande linan och när jag fastnade med foten i en gren så tittade hon upp och verkade störd över att ha blivit distraherad mitt i sitt spännande uppdrag. Det visade mig tydligt vad jag måste träna på ... att släpa en lina efter henne i skogen på promenaden gärna med något som skramlar till ibland. Visst blev hon lite störd och avbröt sitt jobb ett ögonblick men fortsatte fint på egen hand tills hon hittade rådjursklöven. 

Det visar sig att det vi tränade i höstas sitter kvar och intresset att spåra översteg fyndet av klöven!!

 

 

 

Ser fram emot att träna lite svårare spår nu och förlänga liggtiden. Jag använde inget blod i spåret i dag utan drog helt enkelt klöven efter mig. Det var inte helt snöfritt i skogen och jag lyckades även lägga spåret strax vid sidan av färsk älgspillning, Dora reagerade inte ens på älgbajset!! Hon som brukar förse sig rikligt av denna skogens läckerhet

 

 


 

Arkiv

2019
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars
  •    Februari
  •    Januari
  • 2018